קיבלתם פסק דין בהיעדר הגנה- מה אפשר לעשות?
מה זה בכלל פסק דין בהיעדר הגנה?
כשאדם מגיש תביעה אזרחית רגילה לצד השני עומדים חודשיים כדי להגיב ולהגיש כתב הגנה לטענות המועלות נגדו.
הגעתו של כתב התביעה לביתו של הנתבע אינה חוויה נעימה, ואפשר להשוות אותה לתשלום דו"ח חנייה, מקבל הדו"ח או כתב התביעה יודע שצריך לטפל בנושא, אבל אין לו חשק לבצע את התשלום או שהוא דוחה את זה ולאחר מכן שוכח לגמרי.
כשנתבע לא מגיש כתב הגנה במועד (מהסיבה ששכח לפנות לעורך דין או מהסיבה שכתב התביעה הגיע לכתובת לא נכונה), התובע זכאי לדרוש פסק דין בהיעדר הגנה על מלוא הסכום, ובמקרה של תביעות דיבה ופגיעה בפרטיות מדובר לרוב בסכומים המגיעים למאות אלפי שקלים, בנוסף לסכום התביעה התובע זכאי לדרוש שכר טרחת עורך דין והוצאות נוספות, כך שהסכום שנפסק בפסק הדין גבוה יותר מסכום התביעה עצמה.
השלב הבא לאחר קבלת פסק דין בהיעדר הגנה, הוא פתיחת הליכי הוצאה לפועל, התובע הוא הזוכה והוא מבקש לבצע את פסק הדין הכספי ולגבות אותו- כאשר נפתח התיק נשלחת לחייב אזהרה הביתה כי נפתח נגדו תיק הוצאה לפועל ועליו לשלם את סכום פסק הדין אחרת יינקטו נגדו הליכי גבייה.
קיבלתי פסק דין בהיעדר הגנה – איך כדאי להתמודד
כעזרה ראשונה של ממש, מומלץ לפנות בבהילות לעורך דין בקיא בתחום, שיפעל על מנת לבטל את פסק הדין ולאפשר לכם להתגונן, יאפשר לכם הזדמנות להשמיע את טענות ההגנה בבית המשפט וילחם כדי להביא לדחיית התביעה.
עורך הדין שמטפל בפסק דין בהיעדר הגנה, צריך להגיש לבית המשפט שנתן את פסק הדין בקשה לביטול פסק הדין, קיימות שתי עילות הביטול:
- ביטול פסק הדין מחובת הצדק- כשהתגלה פגם במסירת כתב התביעה, לדוגמא: כתב התביעה נשלח לכתובת הקודמת של הנתבע, או נמסר לקטין – במקרה כזה לא מדובר ב-"המצאה כדין" ובית המשפט יבטל את פסק הדין מחובת הצדק.
- ביטול פסק הדין על-פי שיקול דעת בית המשפט- במסלול זה בית המשפט בוחן את סיבת המחדל של הנתבע- מדוע לא הוגש כתב ההגנה במועד, ובנוסף את סיכויי ההגנה של הנתבע אם יבוטל פסק הדין.
אם בית המשפט ייקבע שהסיבה לכך שלא הוגש כתב הגנה במועד לא נעוצה בזלזול בהליך המשפטי וכי יש לנתבע סיכויי הגנה טובים- פסק הדין יבוטל על-פי שיקול דעת בית המשפט.
ברוב המקרים שבהם בית המשפט מבטל פסק דין בהיעדר הגנה הוא מטיל על הנתבע שלא הגיש כתב הגנה בזמן הוצאות משפט, מורה על מועד חדש להגשת כתב הגנה וההליך נפתח מחדש ומתנהל כמו כל תביעה אזרחית רגילה.
כמובן, שבד בבד עם הגשת הבקשה לביטול פסק הדין, עורך הדין צריך להגיש גם בקשה לעיכוב הליכי הגבייה בהוצאה לפועל וזאת כדי לעצור את הגבייה ולמנוע נזקים לדירוג האשראי של הנתבע, עיקולים בחשבונות בנק וסנקציות נוספות שמוטלות במסגרת הליכי גבייה.
ביטול פסק דין בהעדר הגנה
פסק דין בהעדר הגנה ניתן כאשר הנתבע לא הגיש כתב הגנה במועד הקבוע. במקרה כזה, התובע רשאי לבקש מבית המשפט ליתן פסק דין בהתבסס על כתב התביעה בלבד.
ביטול פסק דין בהעדר הגנה אפשרי במקרים מסוימים:
- הוכחת סיבה מוצדקת לאי הגשת כתב הגנה: נסיבות מיוחדות שמנעו מהנתבע להגיש כתב הגנה במועד, כגון מחלה קשה, תאונה, טעות סבירה וכדומה.
- הוכחת סיכויי הגנה גבוהים: הנתבע צריך להוכיח שיש לו סיכוי טוב לזכות בתביעה אם יתקיים דיון.
- הגשת בקשה במועד: יש להגיש בקשה לביטול פסק הדין תוך 30 ימים מיום קבלת פסק הדין.
הליך ביטול פסק דין בהעדר הגנה:
- הגשת בקשה בכתב: יש להגיש בקשה בכתב לבית המשפט שנתן את פסק הדין.
- תצהיר: יש לצרף לבקשה תצהיר המאמת את הסיבות לאי הגשת כתב הגנה.
- כתב הגנה: יש להגיש כתב הגנה .
- דיון: בית המשפט יקיים דיון בבקשה, וישמע את טענות הצדדים.
אני רוצה לבטל את פסק הדין שקיבלתי ולהתגונן מפני תביעה- מה עלי לעשות?
אם קיבלתם פסק דין מבלי שניתנה לכם ההזדמנות להתגונן ולקבל את יומכם בבית המשפט, מומלץ לפנות לעורך דין, הבקיא בתחום שיפעל לבטל את פסק הדין ולעכב את הליכי הגבייה בהוצאה לפועל ולאחר מכן גם לנהל את ההגנה בתיק בצורה הטובה ביותר.
לייעוץ משפטי וליווי בביטול פסק דין בהיעדר הגנה צרו קשר בדוא"ל: [email protected] או בטלפון: 072-393-9422.