תוכן עניינים

הגנת אמת הפרסום

אחת ההגנות שבהן נתבעים עושים שימוש במסגרת כתב הגנה, היא הגנת אמת הפרסום הקבועה בסעיף 14 לחוק ובלשון העם הגנת "אמת דיברתי". כדי שתעמוד לנתבע הגנה זו, עליו להוכיח שני תנאים: הפרסום שפורסם כלפי הנפגע הוא פרסום אמת שמסתמך על עובדות נכונות- זאת אומרת שביטוי או פרסום שקרי שאין בו אמת לא יזכה להגנה, גם אם יש בו עניין ציבורי חשוב.

הפרסום מכיל מידע שיש בו עניין לציבור- זאת אומרת שפרסום או ביטוי שאין בו עניין ציבורי לא יזכה להגנה, גם אם הוא אמת ונשען על עובדות נכונות. משמעות טענת ההגנה היא פשוטה. נתבע שמעלה טענה זו, טען בעצם, כי הוא מודה שביצע פרסום כלפי הנתבע וכי הפרסום אכן מהווה לשון הרע. עם זאת, מדובר בפרסום שהוא אמת ונשען על עובדות נכונות ויש בו עניין לציבור.

מתי כדאי לטעון את טענת אמת הפרסום?

לא תמיד כדאי לטעון את טענת אמת הפרסום. כך למשל, כאשר מדובר בסכסוך משפחתי שמטבעו, ולאור צנעת הפרט של בני המשפחה, מתנהל בדלתיים סגורות.

  • במקרה של סכסוך גירושין או סכסוך ירושה, כאשר אחד מבעלי הדין מפרסם פרטים על ההליך וטוען כי יש בהם אמת לא תעמוד לו הגנת אמת הפרסום. שכן במקרה כזה אין עניין לציבור בחשיפת מידע על ההליכים בין בני המשפחה.
  • מקרה נוסף שבו לא כדאי לטעון את הגנת אמת הפרסום הוא כאשר מדובר באמירה שאינה עובדתית.  אלא בביטוי שמייחס תכונות שליליות והכפשות קשות לאדם מושא הפרסום. כך למשל: הביטוי "חלאה" או "שטן", לא ניתן לטעון ביחס לביטויים אלו כי מתקיימים אמת בפרסום או עניין ציבורי.

העלאת טענת אמת הפרסום, כאשר הנתבע יודע כי הפרסום אינו נכון עובדתית או כי אין בו כל עניין לציבור, יכולה ליצור אפקט הפוך ולגרום להגדלת סכום הפיצוי שייפסק כנגד הנתבע.

ההבדל בין אמת בפרסום לבין ביקרות או דעה

קיימים מקרים שהם אדם נתבע בגין כמה פרסומים או כמה אמירות שיש בהן לשון הרע. כאשר נתבע טוען באופן גורף וכוללני כי כל הפרסומים הם אמת ויש בהם עניין לציבור ובה בעת טוען, כי הפרסום מהווה "הבעת דעה" או "ביקורת" ביחס לנפגע, נוצר מצב של העלאת טענות סותרות בערבוביה. טענות אלו לא יכולות לדור בכפיפה אחת, שכן עובדה אינה דעה וכן ביקורת אינה עובדה. במצב דברים זה מומלץ לבצע הפרדה בגין כל חלק בפרסום ולקבוע כי חלקים מסוימים בפרסום הם דעה, חלקים אחרים בפרסום הם ביקורת בעוד שחלקים אחרים הם עובדה.

ייצוג בתביעות דיבה ולשון הרע – לאור המורכבות שבגיבוש אסטרטגיה בניהול תביעה או בניהול הגנה מומלץ ליצור קשר עם עורך דין מומחה בתחום כדי לקבל ליווי משפטי מקיף וייצוג מקצועי.

תמונה של עו"ד אביתר כהן
עו"ד אביתר כהן

עורך דין אביתר כהן הוא חבר ועדת לשון הרע הארצית של לשכת עורכי הדין בישראל, בוגר במשפטים (LL.B) מהמסלול האקדמי של המכללה למנהל, מוסמך לשכת עורכי הדין בישראל ובעל תעודת מגשר מהמרכז הארצי לגישור של לשכת עורכי הדין.